Metsäretket vaan tahtoo muuttua sieniretkiksi. Ei tarvitse tyhjin käsin tulla metsästä kotiin.
Lenkille lähtiessä täytyy päättää että nyt en jää sieniä poimimaan.Mutta mikäs sen parempaa ku syödä sitten talvella omia sieniä. Oon laittanu osan sienistä pakkaseen, suurimman osan haperoista oon kuivattanut. Pakkaseen ku pitäis vielä saada ne puolukatkin säilöttyä. Onneks meillä on alakerrassa oikea kylmäkellari niin saa sinnekkin. Rouskuja oon säilönny etiikkaan ja suurimmasta osasta oon tehny suolasieniä. Niistä sit sienisalaattia. Kuivatut haperot vaa turvottaa vedessä ja laittaa ruuan sekaan. Mä oon käyttäny niitä ihamurekkeeseen, munakkaan sekaan tai piirakkaan. Sienissä on paljon hyviä hivenaineita. Kerman ja pekonin, kesäkurpitsan kanssa sopii tosi hyvin.
Niin, ja tänä vuonna on ollut ennätysmäärä tatteja. En muista että oisin näin paljon tatteja löytäny. Tatit on niin hyviä pannulla paistettuna. Laitoin mä vähän pakkaseenkin niin vois tehä tattimuhennosta vaikka kalan tai muun lihan kanssa. Tatteja on helppo kerätä kun ne tunnistaa lakin alta pilleistä. Ja ne on kaikki syötäviä, joskaan kaikki ei niin hyviä.
Ja haperot ja rouskut on helttasieniä. Ne erottaa siitä ku haperosta lähtee lakin pintakelmu irti ja rouskujen heltoista tulee valkoista nestettä. Haperot on syötäviä sellaisinaan, rouskut täytyy ryöpätä eli keittää muutaman kerran 5-10min. Ja rouskuja ei kannata pakastaa, paremmin säilyy suola- tai etiikkaliemessä.
Tuntee ittesä jo melkeen mummoksi ku hamstraa kaikkee mitä luonnosta saa.
No comments:
Post a Comment