-Raakasuklaata, miks sä semmosta teet?
-No, koska se on hyvää ja terveellistä.
-Suklaako, terveellistä?
-Siinä on paljon terveellisiä ainesosia. Antioksidantteja? Ja semmosia aineosia jotka tuottavat hyvää oloa aivoihimme. Oikeesti kun raakasuklaata syö, tulee hyvä olo.
- Mutta eikös tumma suklaa ole kans terveellistä?
- On se varmaan terveellisempää kuin maitosuklaa. Mutta raakasuklaata ei kuummenneta missään valmistusvaiheessa, niin siinä säilyy kaikki hyvät aineosat. Siks sitä kutsutaan superfoodiksi.
Raakasuklaan raaka-aineita saa luontaistuotekaupoista. Rovaniemellä on myös tosi hyvin varustettu Rinteenkulman K-supermarket. Sieltä löytää jo monipuolisesti superfoodejakin.
Kuinkas se raakasuklaa sitten tehdään. Vesihauteessa, minä laitan kattilaan vettä ja siihen lasikulhopn jossa valmistan suklaan. Haiteessa sulatetaan kaakaovoi ja kookosöljy. Siihen lisätään hunaja ja raakakaakaojauhe (sekä maca- ja lucama-jauheet.) Ja hyppysellinen suolaa voimistaa kaakaon makua. Suklaan voi maustaa mielen mukaan. Itse tein nyt piparminttu-, tyrni- ja gojimarjaraakasuklaata. Suklaita voi tehdä joko suklaa- tai jääpalamuotteihin. Puolituntia pakkasessa niin suklaat on valmiita. Säilytän suklaat pakasteessa, otan sieltä sen mukaan mitä syön.
RAAKASUKLAA
1,5dl kaakaovoita
2 rkl kookosöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1dl raakakaakaota
hyppysellinen suolaa (laitoin itse hienoa merisuolaa)
1 rkl maca-jauhetta (tällakertaa jätin tämän pois)
1rkl lucama-jauhetta (tällakertaa jätin tämän pois)
Suklaan maistamiseksi muutamia vinkkejä. Itse teen monesti useita eri makuja samalla kertaa.
marja-gojisekoitus
tyrni täysmehu
piparminttuöljy-tippoja
raakavaniljaa
Totuus ja faktaa raaka kaakaosta ja muista superfoodeista.
Raaka kaakao on yksi maailman ravinnerikkaimmista ja kompleksisimmista ruoka-aineista. Kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Kaakaon sisältämät antioksidanttiyhdisteet (polyfenolit) ehkäisevät erityisesti huonon LDL- kolesterolin hapettumista. Tämä suojelee kehoamme mm. erilaisilta sydänsairauksilta. Polyfenoleilla on myös verta tihentäviä ominaisuuksia, jotka ehkäisevät meitä sydänkohtauksilta. Kaakaon antioksidanttipitoisuutta kuvaa hyvin se, että raaka kaakao sisältää enemmän antioksidantteja kuin mustikka, goji-marja, acai-marja, punaviini ja kranaattiomena yhteensä.
Kaakao ja on loistava lähde erityisesti magnesiumille, raudalle, mangaanille, kromille, rikille, kuparille ja sinkille. Lisäksi kaakao on erittäin hyvä kuitujen lähde. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvät kuitenkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.
Macalla on kolme vaikutustapaa. Se on voimakas adaptogeeni, joka tukee munuaisten toimintaa, lisää fyysistä suorituskykyä, antaa energiaa ja lievittää stressiä.Adaptogeeni on termi, joka annetaan lääkinnällisille kasveille joiden avulla keho kykenee mukautumaan (adaptoitumaan) haastaviin olosuhteisiin - esimerkiksi stressiin. Lisäksi se tukee sisäeritystä ja tasapainottaa hormoneja sekä on seksuaalitoonikumi, joka parantaa sekä miesten että naisten hedelmällisyyttä.
Macaa käytetään impotenssiin, erktiohäiriöihin, lisäämään elinvoimaa, vaihdevuosiongelmiin lievittämään mielialavaihteluita ja kuumia aaltoja sekä helpottamaan limakalvojen kuivumisesta syntyviä ongelmia. Lisäksi macaa käytetään säännöllistämään kuukautiskiertoa, selkeyttämään mieltä, parantamaan muistia, helpottamaan masennusta ja parantamaan unenlaatua.
Macaa onkin käytetty perinteisesti stressin lievittämiseen ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen ja moni on saanutkin macasta valtavasti apua esim. kuukautiskipujen, PMS-oireiden tai stressin hallinnassa (1)(2)(3). Yleensä jatkuva stressi alkaa heikentää immuunijärjestelmää sekä heikentää ruuansulatusta ja hormonitoimintaa. Tämä johtaa ihmisen elinvoiman ja energisyyden hiipumiseen. Adaptogeenit ehkäisevät kehoamme tällaisilta vaikutuksilta, parantaen immuunijärjestelmämme toimintaa ja piristäen niin kehoamme kuin mieltämmekin (4).
Tänä päivänä maca on tunnettu ruoka-aine urheilumaailmassa, koska se lisää energisyyttä, kestävyyttä, fyysistä suorituskykyä, hapen määrää veressä ja aivojemme neurotransmittereiden tuotantoa (5). Adaptogeenit tukevat immuunijärjestelmän toimintaa ja lisäävät kehon yleistä energisyyttä, keskimäärin 10-15%. Maca on äärimmäisen rakentavaa ruokaa ja sisältääkin 18 aminohappoa sekä erilaisia kasvisteroleja. Urheilijat ovat jo pitkään käyttäneet macaa myös lääkeaineiden (esim. steroidit) käytön yhteydessä, sen sivuvaikutuksia vähentävien ominaisuuksien vuoksi. Maca toimiikin loistavana hormonitoiminnan tasoittajana kummallakin sukupuolella (6).
Pitäis taas tehdä. Kiitos tuosta tieto osuudesta, tulikin paljon uutta tietoa. Terveellistä herkkua :)
ReplyDelete